Μέλος των οργανισμών
YouTube Spotify Facebook LinkedIn
« ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Κώστας Μάνεσης

Ο  Κώστας Μάνεσης, ο στιχουργός του λαϊκό αλλά και του Ελαφρού τραγουδιού, δημοσιογράφος και εκδότης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1917 και πέθανε το 20002. Ξεκίνησε να γράφει στίχους το 1930 και συνέχισε αδιάκοπα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ΄60. Πολυγραφότατος σαν τραγουδοποιός, έγραψε στίχους για λαϊκά, ρεμπέτικα, αλλά και ελαφρά τραγούδια.

Συνεργάστηκε με πολλούς συνθέτες και τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων οι Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Καπλάνης, Λαύκας, Χατζηχρήστος, Χιώτης, Καλδάρας, Σουγιούλ, Μουζάκη, Γούναρης, Παγιουμτζής, Περπινιάδης, Στρατηγοπούλου κ ά. Ο Κώστας Μάνεσης έχει ένα τεράστιο όγκο δουλειάς και έναν αρκετά σημαντικό αριθμό επιτυχιών, από τις οποίες μερικές υπήρξαν μεγάλες.

Υπήρξε και συγγραφέας επιθεωρήσεων σε συνεργασία με τον επίσης στιχουργό και συγγραφέα Κρέοντα Ρηγόπουλο, με τον οποίο έγραψε και αρκετά τραγούδια.

Παράλληλα υπήρξε και δημοσιογράφος και εκδότης δύο περιοδικών, το «Μοντέρνο Τραγούδι» και «Το καινούριο Τραγούδι». Από τις στήλες των περιοδικών του παρουσίασε βιογραφικά σημειώματα και έκανε γνωστούς στο κοινό όλους τους καλλιτέχνες της εποχής.

Έκανε σοβαρό αγώνα για τα προβλήματα του χώρου, προασπίζοντας τα συμφέροντα του κλάδου του, άλλοτε παροτρύνοντας τους συναδέλφους του στιχουργούς να δίνουν στίχους στους λαϊκούς συνθέτες και άλλοτε επέκρινε τις δισκογραφικές εταιρείες που προωθούν τις ξένες επιτυχίες, αδικώντας το ελληνικό τραγούδι και αποδυναμώνοντας και τη δική τους επαγγελματική και καλλιτεχνική προσφορά με το να προσαρμόζουν ελληνικούς στίχους πάνω σε ξένες μελωδίες. 

Μεγάλες του επιτυχίες: Πέντε Έλληνες στον Άδη, Αραμπάς περνά, Ένας αλήτης πέθανε, Πως θα περάσει η βραδιά,  Άλλα μου λεν τα μάτια σου, Μοδιστρούλα, Μάνα μου γιατί με γέννησες, Ας μην ξημέρωνε ποτέ, Ήρθες σαν όνειρο, Τα φύλλα κιτρινίσανε, Για τις γυναίκες ζούμε όλοι κ ά.

Protasis

© 2024 Protasis Music
Παπαφλέσσα 20
17563, Π. Φάληρο
Τηλ.: 210 3608040 - Fax.: 210 3634272 - email: info@protasismusic.gr

Η Εταιρεία
Οροι Χρησης